keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Geenitestien tuloksia

Viime aikoina on sähköpostiin tupsahdellut muutamien geenitestien tuloksia. Vielä odotellaan Darran MyDogDNA-näytteen arviointia, mutta siinä menee huhtikuun puolelle joten nämä muut voi hyvin julkaista sitä ennen. :)

Ensimmäisenä tuli tulokset Parsonrussellinterrierien ja working jackrussellinterrierien pentuiän aivosairauteen. Meidän koirat ei luonnollisesti ole sairastuneita, koska tauti puhkeaa 6-12 viikon ikäisillä pennuilla ja johtaa aina kuolemaan. Valitettavasti tätä tautia on Kertunkin suvussa tullut ilmi, joten oli hieno yllätys että meidän metaboliikka-tutkimukseen antamamme näyte oli kelvollinen myös tähän tutkimukseen! Mini ja Kerttuhan kävi reilu vuosi sitten Biomedicumissa verenluovutuksessa. Minin pennut on jo kypsään ikään ehtineitä ja Kertunkin pentu on ohittanut kriittisen iän joten oli helppo arvata että vähintään toinen yhdistelmistän osapuolista on terve.

Sekä Mini (Cathrina vom Burgholz, Falco vom Lothar Strum - Falling Branch Clever Girl) että Kerttu (Tammenkolon Greta, Top Pop's Dogator - Repoketun Murina) ovat statukseltaan terveitä. Ne eivät periytä virheellistä geeniparia eteenpäin. Kerttuakin  voisi jatkossa käyttää huoletta myös kantajalle, kunhan testaisi sitten jälkipolvet. :)


Seuraavaksi testasin mielenkiinnosta Kertun diluutiokantajuuden. Parsoneillakin esiintyy mustan ja ruskean värin haalistavaa diluutio-geeniä D, joka siis näkyy mustan ilmiasussa harmaana/sinisenä nenänä ja ruskealla vaaleana nenänä. Myös tricolor ja ruskeamerkkinen koira voi kantaa diluutiogeeniä, niiden jälkeläisissä värin muuttuminen ei vain näy niin selkeästi kuin mustassa karvassa. Kertun isä on jättänyt muutaman harmaan jälkeläisen tricolorin kanssa, joten se on kantaja (D/d). Minä käytin testaamiseen tsekkiläistä Genomia-labratoria, jonka kautta testin hinnaksi tuli 46,50€. Tilaus oli helppoa, tikut tuli kahdessa päivässä kotiin ja tuloksen sai 3pv maksamisen jälkeen. :)  Kerttu ei kanna diluutiogeeniä, eli se on statukseltaan D/D.

Seuraavaksi odotellaan Darran testituloksia. Se on vanhempien perusteella PLL-terve, mutta minua kiinnostaakin lähinnä muut tulokset mitä testi antaa. Suunnittelin vieväni sen myös metaboliikkatutkimukseen verinäytteen antoon, kunhan lähialueella olisi testitilaisuus. Samalla voisi ottaa Jofastakin verinäytteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti